Veel gestelde vragen

Kunnen we met een gerust hart een ‘gele’ bestemming boeken?

Doordat het aantal besmettingen in ons land maar ook in andere landen in Europa aanzienlijk zijn gedaald zijn verschillende landen geschakeld naar Code Geel. Reisadvies Geel wil zeggen: u mag reizen naar dat land maar dient wel bepaalde restricties in acht te nemen. In sommige landen geldt een testverplichting die vervalt als u in Nederland bent ingeënt met een door de EU goedgekeurd vaccin: Moderna, Jansen, Pfizer, AstraZeneca.

Staat een land nog op code oranje dan mag u in dat lang geen vakantie vieren. Dit land is nog teveel een risicogebied. Reizigers hoeven na terugkomst uit een land met code geel geen coronatest te laten zien én zij hoeven niet in quarantaine. En het aantal mogelijke vakantiebestemmingen groeit hard. De komende weken zullen naar alle waarschijnlijkheid veel landen op het Europese vasteland naar code geel gaan.

Sinds deze week zijn Ierland, Finland, Portugal, Hongarije, Roemenië, Bulgarije, Duitsland, Italië en Oostenrijk al op geel en vanaf 11 juni 2021 geldt dat ook voor Luxemburg, Polen, Tsjechië en Slowakije. Mogelijk volgen Frankrijk, Spanje en Griekenland op 20 juni. Een en ander geldt wanneer we ons aan de coronamaatregelen houden die op de bestemming gelden. Deze maatregelen versoepelen de komende weken nog steeds, goede kans dus dat vanaf augustus er nog slechts ’n paar maatregelen van kracht zijn, die nagenoeg geen invloed hebben op de beleving van uw vakantie.

Kans op verandering van kleurcode.

De situatie in het buitenland is net als in Nederland stabieler dan 2020. De kans dat landen van code geel naar code oranje schieten is niet groot. Dit is wat virologen ons vertellen. Dit komt omdat in alle landen uitgebreide vaccinatieprogramma’s lopen. Tevens zijn de testcapaciteiten aanzienlijk vergroot. In Nederland streeft de overheid naar een vaccinatiegraad van 85 % van de bevolking.

Mondkapjes in de bus

Dat is momenteel nog lastig te zeggen, want het is onduidelijk wanneer deze verplichting (en op welke bestemming) zal vervallen. Mogelijk is dit voor grote delen van uw reis niet nodig. Het kan echter zijn dat e.a. tijdens de doorreis op sommige plekken nog wel een vereiste is. Ook kan het zijn dat het dragen van een mondkapje verplicht is voor het bezoek aan bijvoorbeeld een museum.

Hebben we straks twee vaccinaties nodig?

Zeker is dat u ingeënt moet zijn als u op vakantie wilt. Ook al is maar één keer. Ook kan verlang worden dat u een negatieve testuitslag kunt laten zien. Voor alle landen geldt: wie niet gevaccineerd is (of nog maar één prik heeft gehaald) moet altijd zich laten testen.

Indien u slechts één keer of nog niet bent ingeënt en toch naar het buitenland wilt dan kunt u een PCR-test aanvragen om te kunnen aantonen dat u niet besmet bent. Hiervoor moet u in veel gevallen naar een teststation bij u in de buurt. U krijgt daarna een certificaat met de verwachte negatieve uitslag. Het certificaat is het bewijs dat u negatief getest bent. U mag hiermee gaan reizen. Dit certificaat krijgt u niet na een test in een GGD-teststraat. In deze GGD-teststraat krijgt u wel een stempel in het gele boekje, het vaccinatiepaspoort.

Bent u onverhoopt positief getest dan moet u in quarantaine en mag u niet reizen.

Geïnformeerd op reis!!

Maaskant Reizen is als reisorganisatie, net als u, afhankelijk van steeds veranderende informatie op de ruim 50 bestemmingen die wij aanbieden. Onze mensen zullen zich echter tot het uiterste inspannen om u bij de laatste reispapieren de tijdens uw reis geldende maatregelen duidelijk en helder over te brengen. Ook onze chauffeurs/reisleiders zullen u hierover, tijdens de reis, steeds goed voorlichten. Zodat u weer van een fijne en onbezorgde busreis kunt genieten.

Reisadvies Buitenlandse zakenhoudt bij welke actuele kleurcodes de landen hebben. Bekijk hier of vrij reizen met ons naar één van uw bestemming is toegestaan.

Spanje
Oostenrijk
Noorwegen
Italië
Engeland
Portugal
Griekenland
Roemenië
Hongarije
Schotland
Frankrijk
Denemarken
Zwitserland
Zweden
IJsland
Polen
Tsjechië
Ierland

Kunnen we nog wijzigen als we een busreis bij jullie hebben geboekt?

U kunt tot vier weken voor vertrek uw reis nog gratis wijzigen.

Wat gebeurt er met mijn geboekte vakantie als daar het virus uitbreekt?

Dit verschilt per reis en per situatie. We kijken eerst in welke plaats het virus is vastgesteld en de mate waarin u door een doorreisgebied gaat. Ook de verblijfsplaats en uw vertrekdatum zijn hierbij van belang. De informatie die staat op de website van Reisadvies Buitenlandse Zaken is daarvoor bepalend. U kunt altijd met ons contact opnemen. Omboeken voor een andere bestemming of de hele reis annuleren behoren tot de mogelijkheden. Wij houden de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en nemen contact met u op indien wij dit nodig achten.

Wat gebeurt er als ik op mijn vakantiebestemming ben en het virus breekt daar uit?

Maaskant Reizen is in dit geval 24 uur per dag voor u bereikbaar. De situatie ter plaatse wordt door lokale en provinciale overheden bepaald. We zijn daar afhankelijk van. Samen met onze reisleider/chauffeur bieden wij u waar mogelijk alle hulp en bijstand. Als u langer in een accommodatie moet verblijven vanwege het Corona-virus (quarantaine) is er sprake van non-conformiteit. Dit kan extra kosten veroorzaken. Of u deze kosten als gevolg van een Corona-quarantaine vergoed kunt krijgen is afhankelijk van de door u afgesloten reis/annuleringsverzekering. Uw reisverzekeraar kan u daar meer over uitleggen.

Algemeen;

Maaskant Reizen is aangesloten bij de ANVR en volgt ten alle tijde het advies van de ANVR op. Voor meer informatie verwijzen we naar de website van de ANVR.